A TRAUMA ÉS A GYERMEKVÉDELMI GONDOZÁS: BEVEZETÉS A TRAUMATUDATOS MEGKÖZELÍTÉSBE

Ez a tudatosságnövelő képzés azoknak szól, akik kapcsolatba kerülnek gyermekvédelmi gondozásban élő gyermekekkel és fiatalokkal. A kurzus célja, hogy alapvető ismereteket adjon a traumáról és annak a gyermekek és fiatalok életére gyakorolt hatásáról, illetve segítséget nyújtson a traumában érintettek támogatásához.

A kurzus egy nagyobb, uniós finanszírozású projekt része, amelynek címe Biztonságos terek – kibontakozó gyerekek: Traumatudatos szemlélet beépítése a gyermekvédelem mindennapi gyakorlatába. A projekt Belgiumban, Bulgáriában, Horvátországban, Görögországban, Magyarországon és Szerbiában valósul meg az SOS Children’s Villages szervezésében. A projektről és annak különböző részeiről további információkért látogass el a honlapunkra: https://www.sos-childrensvillages.org/trauma-informed-practices.

A képzés hat rövid modulból áll. Az 1. és a 2. modul bevezetés a trauma témájába és a traumatudatos gyakorlatokba. Ezek elvégzése kötelezően szükséges ahhoz, hogy a további négy modult teljesíthesd.

  • 1. modul: A trauma jelentésének megértése és traumatudatos gyakorlatok a gyermekvédelmi gondozásban élő gyermekek és fiatalok számára
  • 2. modul: Annak megértése, hogyan hatnak az ártalmas tapasztalatok és a trauma a gondozotti tapasztalattal rendelkező gyermekre és fiatalokra
  • 3. modul: A traumát átélt, gondozotti tapasztalattal rendelkező gyermekek és fiatalok támogatása
  • 4. modul: A traumában érintett családokkal történő munka
  • 5. modul: Kíséret nélkül érkező vagy családjuktól elválasztott menekült és/vagy harmadik országból érkező gyermekek támogatása
  • 6. modul: A trauma és a fogyatékkal és a mentális betegséggel élő gyermekek

Az egyes modulok teljesítése legfeljebb 30-40 percet vesz igénybe. Bármikor elkezdheted és bármikor befejezheted őket, saját tempódnak megfelelően.

Őszintén reméljük, hogy érdekesnek és hasznosnak találod majd a képzést.

                            

A következő e-learning tananyag célja, hogy segítséget nyújtson a gyermekek védelmével foglalkozó szakembereknek a bírósági eljárások elkerüléséhez fiatalkorú elkövetők esetében. A kurzus áttekintést nyújt az alternatív módszerekről, és használható eszközöket ad a jövőbeni esetekhez.

A “Fiatalkorú elkövetők – alternatív módszerek” (Alternative Ways to Address Youth - AWAY) egy két éves projekt, mely az Európai Unió 7 szervezete együttműködésében valósul meg 2017-2018-ban. Ezek a szervezetek: Brave Phone (Horvátország), Defense for Children International (Belgium), International Juvenile Justice Observatory (Belgium), Az igazságügyi rendszer fejlesztési programja (Bulgária), Terre des Hommes Helvécia (Románia), valamint a The Global Network for Public Interest Law (PILNET) (Magyarország). A projekt koordinációját a Terre des Hommes Közép-Kelet Európai Regionális Képviselete látja el (projektvezetés, Magyarország). A projekt támogatását az Európai Bizottság Jogok, Egyenlőség és Polgárság Programja (REC) biztosítja. 

További információkért látogasson el a https://justice.childhub.org weboldalra.